Autopedia

Autopedia

Mocht je een nieuwe auto willen aanschaffen, je indruk willen maken op je mannelijke collega's, je willen verdiepen in de autowereld of een autoterm "eventjes vergeten zijn", biedt Autopedia de oplossing. Hier vind je allerlei interessante termen, afkortingen en begrippen die gebruikt worden in de auto-industrie, gedefinieerd en al!


ABC (Active Body Control)

ABC is een veringssysteem wat zich constant aanpast aan de rijomstandigheden waar jij je in bevindt.

ABS (Anti Blokkeer Systeem)

ABS zorgt ervoor dat de wielen van een auto niet blokkeren bij het maken van een noodstop.

Autosegmenten

Autosegmenten is een begrip wat er voor zorgt dat de verschillende modellen (segmenten) worden onderscheiden van anderen. Deze onderscheiding hangt af van verschillende factoren, zoals lengte, gewicht en prijs van de auto. De segmenten zijn: A-segment, B-segment, C-segment, D-segment en E-segment.

A-segment

Onder dit segment vallen de kleine, compacte en goedkope auto's. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Fiat Panda en de Peugeot 107.

Aangrijpingspunt

Wanneer je het in autotermen over het aangrijpingspunt hebt, wordt er bedoeld het punt waarop de auto begint te rollen bij het opkomen van de koppeling. Vanaf dit punt wordt de auto in beweging gebracht.

Afrolgeluid

Het afrolgeluid is het geluid dat de banden maken wanneer er gereden wordt in de auto. Veel geluid zal uiteraard als vervelend worden geïnterpreteerd. Dit geluid is beter hoorbaar wanneer de motor van een auto weinig geluid produceert.

B-segment

Het B-segment betekent meestal dat de auto valt onder de compacte, economy klasse. Dit segment wordt ook wel de hatchback genoemd, waarbij het mogelijk is om via de kofferbak de bestuudersgedeelte te bereiken. Voorbeelden zijn: Audi A1 en de Citroën C3.

Bandaanduiding

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe auto, kom je vaak allemaal informatie tegen over de banden. Maar hoe wordt dit precies omschreven? Al die cijfers en letters, die hebben wel degelijk een relevante verklaring...

Banden worden op een specifieke manier aangeduid. Allereerst wordt de breedte van de band aangegeven in mm (soms in inch). Vervolgens wordt de hoogte van de band aangegeven als percentage van de breedte. Wanneer de bandaanduiding 195/65 is, is de breedte van de band 195 mm en de hoogte 65% daarvan. Vervolgens volgt er vaak de letter R, wat staat voor “radiaalband”. Dit mag je echter snel vergeten, want 99% van alle banden zijn radiaalbanden.

Nu is de bandaanduiding nog niet klaar. Er volgt namelijk nog de velgdiameter die altijd wordt aangeduid in inch. Voorbeeld: 195/65 R 15. 15 is dan de velgdiameter. Rechts naast de velgdiameter komt het draagvermogen te staan. Deze wordt uitgedrukt in load index. Deze index kun je op internet makkelijk terug vinden.

Als laatste, maar niet onbelangrijk, wordt ook de maximale snelheid dat de banden aankunnen, weergegeven. Deze snelheid wordt uitgewerkt aan de hand van letters. Het begint bij de letter J, die een maximale snelheid aankan van 100 km/uur. De letter Z geeft een maximale snelheid aan van 240 km/uur.

C-segment

Het C-segment is een populair segment onder de Nederlanders. Dit is een luxere uitvoering van de hatchback (B-segment), maar ook de goedkopere variant van de stationcars. Voorbeeld van een auto binnen het c-segment is de Volkswagen Golf.

CBC (Corner Brake Control)

Al die handige afkortingen binnen de autotermen, maar wat houden ze in? CBC biedt hulp tijdens het remmen in bochten. CBC zorgt ervoor dat de remdruk wordt verdeeld over de wielen, zodat de auto makkelijker te besturen valt.

Cilinderinhoud

Cilinderinhoud is een term wat mannen vaak interessant vinden, maar wat houdt het precies in? Deze term geeft aan hoe veel gas er in de cilinders kan worden verbrand.

D-segment

Onder het D-segment vallen de auto's die uitstekend zijn voor langere afstanden. Ze worden dan ook vaak gebruikt bij het leasen van auto's. Voorbeelden zijn de Audi A4 en de Volkswagen Passat.

Distributieriem

We weten dat we om de zo veel kilometers de distributieriem moeten vervangen. Maar waar dient dit eigenlijk voor? Deze riem zit in de motor van je auto en drijft via de krukas de nokkenassen aan die vervolgens weer de in- en uitlaatkleppen bedienen. De distributieriem moet vaak na 120.000 km of 150.000 km worden vervangen, maar dit kun je ook terug vinden in het instructieboekje van jouw auto.

E-segment

Het E-segment zijn vaak de wat duurdere auto's die op de meeste punten nét wat beter scoren dan de auto's binnen het D-segment. Voorbeelden zijn de Audi A6 en de BMW 5serie.

Euro NCAP

Als je sommige (nieuws)artikelen over auto's leest, heb je vast wel eens de term Euro NCAP voorbij zien komen. Euro NCAP is een instituut wat de veiligheid test van een auto in geval van een botsing. De Euro NCAP geeft dus aan hoe veilig (of onveilig) jouw auto is aan de hand van crashtests.

Front Assist

Front Assist is een optie die op bepaalde auto's te krijgen is. Eigenlijk vormt dit een handig hulpmiddel voor het vermijden van aanrijdingen. Door een radar in de auto controleert deze de afstand tussen jouw auto en het voorliggende verkeer en geeft je waarschuwingen wanneer de afstand te klein wordt.

Hatchback

Hatchback, het klinkt heel interessant, toch? Maar wat is het eigenlijk? Een hatchback is een carrosserie waarbij het bestuurdersgedeelte van de auto via de kofferbak kan worden bereikt. 

Katalysator

De katalysator van een auto zorgt er voor dat schadelijke stoffen die in uitlaatgassen zitten, worden omgezet in andere stoffen zoals koolstofdioxide, stikstof en waterdamp.

Koelvloeistof

Voor de vrouwen onder ons die al vele jaren rijden, hebben vast wel een keer meegemaakt dat de motorkap begon te roken. Vaak heeft dit te maken met de koelvloeistof. De koelvloeistof dient ervoor dat de motor op de juiste temperatuur blijft en dus niet oververhit raakt. Op het koelvloeistofreservoir staan vaak met streepjes aangegeven wat het minimum en het maximum peil is. Wanneer de koelvloeistof hiertussen valt, is het oké. In het instructieboekje van de auto staat vermeldt waar de koelvloeistofreservoir zit.

Kw

Kw is de afkorting van Kilowatt. Dit geeft het vermogen van de auto weer. Dit wordt ook wel aangegeven met het aantal PK's, maar tegenwoordig is met verplicht om ook de kilowatt aan te geven. Maar wat kan je precies met één kilowatt? Bijvoorbeeld één liter water in vijf minuten aan de kook brengen, of een fietser met het gewicht van 80 kilo in 4 seconden laten stoppen.

Park Assist

Dit is, net als front assist, een optie die je bij bepaalde auto's kunt krijgen. Eigenlijk is dit een functie die voor de luie dames (zoals ik) interessant is. Het enige wat je met park assist hoeft te doen, is gas geven en remmen. De auto doet de rest! Je hebt met park assist dus geen handen meer nodig.

PK

PK is de afkorting van paardenkracht, zoals de meeste mensen wel weten. Het aantal PK's van de auto geven het vermogen van de auto weer. Ondanks dat het wettelijk niet meer is toegestaan om het aantal PK's van de auto te vermelden, blijft het een fenomeen wat veel mensen gebruiken. Om een beter beeld te krijgen over hoe veel paarden
een auto heeft, hierbij wat voorbeelden: een Fiat 500 heeft rond de 135 PK, een Porsche Panamera tussen de 300 en 500 PK.

Sedan

Een sedan is een autotype waar de auto vier portieren heeft en een kofferbak die vaak niet vanaf de bestuurderskant bereikt kan worden.

Stuurbekrachtiging

Stuurbekrachtiging is een elektrisch werkend mechaniek waardoor het besturen van de auto minder zwaar en dus ook makkelijker wordt gemaakt. Het rijden in een auto zonder stuurbekrachtiging is dus vele malen zwaarder dan wanneer de auto wél stuurbekrachtiging heeft.

Transmissie

Transmissie is te verdelen in twee mogelijkheden: automatisch en handgeschakeld.

Voorwielaandrijving

De meeste auto's zijn voorwielaangedreven. Maar wat betekent dit precies? Bij een auto met voorwielaandrijving wordt de auto als het ware vooruit getrokken. De motor ligt dan ook voor in de auto.

Vierwielaandrijving

Bij een vierwielaandrijving wordt de auto als het ware vooruit getrokken én geduwd. Nadelen zijn hierbij wel dat de auto's vaak zwaarder en duurder zijn. Maar auto's met vierwielaandrijving zijn daarentegen wel veiliger.

Isofix

Tegenwoordig zijn veel kindstoeltjes te bevestigen via isofix. Dit zijn bevestigingsbeugels die speciaal bedoeld zijn om kinderzitjes mee vast te maken. Heb jij jonge kids? Of krijg jij binnenkort een kleine? Kijk dan of jouw auto is uitgerust met Isofix.