Zo rijd je zuinig

Zo rijd je zuinig

23-05-2018 - Veel mensen zijn er tegenwoordig gebaat bij om zo zuinig mogelijk te rijden. Niet alleen voorkom je dan overtollig CO2 uitstoot wat niet nodig is, maar ook is het beter voor je portemonnee. Maar hoe rijd je dan zuinig? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen...

Allereerst is het belangrijk dat je weet wanneer je moet overschakelen. Sommige mensen maken veel toeren voordat ze schakelen naar de volgende versnelling, maar wanneer je dit doet bij minder toeren (rond de 2000), dan rij je het zuinigst.

Probeer zo veel mogelijk dezelfde snelheid aan te houden door bijvoorbeeld 50 kilometer per uur te rijden in de vierde versnelling, of 80 kilometer per uur in de vijfde versnelling.

Hoe harder je rijdt, hoe hoger het brandstofverbruik! Probeer je dus aan de maximale snelheden te houden.

Met de juiste bandenspanning zorg je niet alleen voor de beste grip op de weg en een kortere remweg, maar ook is het rijden hiermee zuiniger. Controleer dus maandelijks je bandenspanning (het liefst wanneer de banden nog koud zijn). Weet jij niet wat de bandenspanning van jouw auto is? Kijk in het instructieboekje van jouw auto of in dit tabel.

Let op met je airco! Dit kan namelijk het brandstofverbruik met bijna 30% verhogen. Gebruik je airco dus alleen wanneer het echt nodig is. In de zomer is het dan ook aan te raden om de eerste paar minuten met beide ramen open te rijden en vervolgens de airconditioning pas aan te doen. Hierdoor wordt de auto eerder koud en bespaart het op het brandstofverbuik.

Als laatste, wanneer je een tijd stilstaat, doe je motor dan uit. Dit scheelt in de kosten en het is beter voor het milieu!

 

– Houden jullie rekening met zuinig rijden? –