How-to: spiegels afstellen

How-to: spiegels afstellen

20-08-2017 - Het afstellen van je spiegels is van groot belang. Dit is dan ook één van de eerste dingen die je leert bij rijles. Toch is het zo dat de spiegels vaak niet goed staan, waardoor de dode hoek te groot is en de kans op een ongeluk hierdoor dus ook groter wordt. Nu is er een trucje wat ervoor zorgt dat je geen dode hoek meer hebt. Maar hoe? Dat leg ik je hier uit.

Wellicht heb je het wel eens ervaren. Je rijdt op de snelweg en wordt van links ingehaald door een auto. Zelf wil je ook de linker rijbaan op en ziet de auto die jou inhaalt niet. Op dit moment zit hij/zij in je “dode hoek”. Dit is dan ook de rede waarom je tijdens rijles zo vaak over je schouder heen moest kijken. Toch is dit moment gevaarlijk, want je hebt ongeveer 30 meter op de snelweg geen zicht doordat jouw ogen niet meer op de weg zijn gericht. Hierbij een stappenplan waardoor je geen dode hoek meer hebt:

1. Zorg dat je op een vlakke ondergrond staat;
2. Ga achter het stuur zitten zoals dat jij het fijnst rijdt;
3. Stel de binnenspiegel zo in dat je het meeste zicht hebt over de weg achter jou;
4. Kies een oriëntatiepunt helemaal links in de binnenspiegel;
5. Stel de linker buitenspiegel zo in dat het oriëntatiepunt rechts in de buitenspiegel zichtbaar wordt;
6. Doe dit ook bij de rechter buitenspiegel: pak een oriëntatiepunt in de binnenspiegel helemaal rechts en zorg dat dit oriëntatiepunt zichtbaar wordt links in de buitenspiegel.

Door de spiegels op deze manier af te stellen, houd je zicht op alle vlakken rondom de auto. Het zal even wennen zijn, maar dit went snel genoeg! Voor je het weet wil je niet meer anders.