In ontwikkeling: de Dashcam

In ontwikkeling: de Dashcam

12-10-2015 - We zien steeds meer beelden van dashcams verschijnen op het internet. Eerst vanuit het buitenland, maar nu toch ook steeds meer vanuit ons eigen landje.

Dit apparaatje maakt als het ware een video, gefilmd vanaf het dashboard, van elke autorit die je maakt. Ook snelheid, locatie en richting worden door de dashcam opgenomen. Leuk, maar vooral handig als je betrokken raakt bij een ongeluk of als je getuige bent van een ongeluk. 

Bewijsmateriaal

Omdat de dashcam nog niet zo populair is in Nederland zijn er nog niet zo heel veel ervaringen te delen. De politie is ook nog niet geheel overtuigd van dit apparaatje als bewijsmateriaal, omdat bijvoorbeeld de snelheid die de camera opneemt, via een software-programma gemakkelijk gemanipuleerd zou kunnen worden. Een ongeluk is natuurlijk moeilijk te manipuleren dus daarvoor zou de dashcam wel geschikt bewijsmateriaal zijn.

Opnamen mag je gewoon op het internet delen, maar als er asociaal rijgedrag of ongelukken op beeld te zien zijn is openbaar maken niet toegestaan.

Lijkt het jou wat, zo'n dashcam?