Opvallende, online ontwikkelingen in de auto-industrie

10-12-2017 - Het rijden in nieuwe auto's wordt steeds interessanter. Zo zitten er talloze elektronische snufjes waar je vaak niet eens het bestaan van weet. Toch ontwikkelt deze branche zich steeds sneller en ontstaan er bizarre trends op het gebied van elektronica.

Niet alleen zit er passieve elektronica op je auto (lampjes die aangeven dat de olie bijna op is), maar ook actieve elektronica (zoals Lane Assist) die zich blijven aanpassen aan jouw rit. Juist die actieve elektronica blijft zich gigantisch ontwikkelen. Zo zijn er nieuwe ideeën in de maak en worden er maandelijks nieuwe snufjes geïntroduceerd die het rijgemak nóg aangenamer weten te maken.

1. Concept-I
Één van de koplopers rondom de elektronische ontwikkelingen is Toyota. Zo willen zij rond 2020 een nieuw concept hebben uitgewerkt waarin de auto's van Toyota de bestuurder een leukere en aantrekkelijkere rit aanbieden. Ze doen dit aan de hand van een systeem dat je humeur kan aflezen met uitdrukkingen, acties en je stem. Wanneer het systeem (Concept-I) bijvoorbeeld merkt dat de bestuurder stress heeft, kan het de besturing overnemen. Nu klinkt dit nog bizar, maar de ontwikkelingen gaan sneller dan je denkt!

Opvallende, online ontwikkelingen in de auto-industrie

2. Big Data
Neem bijvoorbeeld Big Data. Dit kennen we allemaal van de online wereld via de smartphone, laptop of tablet. Nu zijn ook de auto's in ontwikkeling om steeds meer data te verzamelen die wat zeggen over jou als persoon. Navigatiesystemen die bijhouden waar je het meest te vinden bent, infotainment dat bijhoudt naar wat voor muziek jij het liefst luistert, maar ook tijden waarop de bestuurder gaat eten en waar men dan gaat eten. Al deze data vormt uiteindelijk een profiel waar op ingespeeld kan worden door marketeers.

Opvallende, online ontwikkelingen in de auto-industrie

3. Voice-command
Sommige auto's hebben al een ingebouwd voice-systeem waar een 'persoonlijke assistent' in zit. Ook dit fenomeen zal in de komende jaren steeds verder worden uitgewerkt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat alle infotainment (zoals navigatie en Bluetooth koppeling met telefoon) ook erg gevaarlijk kan zijn. Het invoeren van een nieuwe bestemming in het navigatiesysteem nam dan ook 40 seconden van de tijd in beslag. Ga er vanuit dat deze 40 seconden dus niet werden gebruikt om op de weg te letten wat de kans op een ongeluk vergroot. Met een persoonlijke assistent aan de hand van een voice command-systeem neem je dit probleem af.

Naast het enthousiasme rondom de elektronische ontwikkelingen in de auto-industrie, is er ook kritiek. Want stel je voor dat al jouw persoonlijke gegevens bij de verkeerde partij terecht komt? Neem als voorbeeld dat de verzekeringsmaatschappij komt te weten dat je niet altijd je auto op slot doet? Of je op die ene weg vaak toch net te hard rijdt dat mag? Er zal dan zeker het één en ander worden veranderd aan jouw premie...

– Zie jij deze online ontwikkelingen zitten? –