Carlounge tip #7: Tips bij de zoektocht naar een occasion

Carlounge tip #7: Tips bij de zoektocht naar een occasion

08-01-2018 - Tijd voor een nieuwe wagen! Maar waar begin je? Vooral voor degene die niet veel weten over auto's kan het kopen van een occasion best spannend zijn. Toch kun je aan de hand van een aantal handige tips de keuze zo makkelijk mogelijk maken.

Mocht je nou echt geen autokennis hebben, neem dan altijd iemand mee die je kunt bijstaan. Twee ogen zien meer dan één, zeggen ze altijd.

Stap 1 – Wees kieskeurig en kies een auto aan de hand van jouw eisen.
Waar wil je de auto voor gebruiken? Welk merk of model spreekt jou het meest aan? Wat is het budget? Schrijf deze punten voor jezelf op en ga vervolgens op zoek. Dagelijks komen er talloze occasions bij op het internet, dus kies niet omdat je er 'dan maar één hebt'. Neem ook andere aandachtspunten mee in je zoektocht die relevant (kunnen) zijn bij de zoektocht. Zoals:

 • Ruimte
 • Aantal zitplaatsen
 • Verbruik 
 • Veiligheid (check het Euro NCAP)
 • Autokosten
 • Wegenbelasting, bijtelling en BPM
 • Opties en technologie

 

Stap 2 – Waar ga je de auto kopen?
Er zijn veel zoekmachines die occasions aanbieden. Neem bijvoorbeeld een kijkje op www.marktplaats.nl of www.autoscout.nl. Maar let op! Niet alle autobedrijven die hier hun auto's aanbieden zijn even betrouwbaar. Check daarom altijd eerst of de bedrijven zijn aangesloten bij BOVAG. Deze bedrijven bieden je meer zekerheid met betrekking tot garantie en service.

Ook als je ervoor kiest om bij een particulier een auto te kopen, neem dan gebruik van de gratis dienst van het RDW. Je kunt aan de hand van het kenteken informatie opvragen, zoals de vervaldatum van de APK-keuring, het aantal eigenaren tot nu toe, de datum laatste tenaamstelling en of de auto als gestolen staat geregistreerd.

Een andere tip is het kopen van een occasion in het westen van Nederland. Omdat de concurrentie hier hoog ligt en er veel aanbod is, zijn de prijzen vaak lager. Mocht je uit het zuiden of oosten van het land komen, ga jezelf dan na of het zin heeft om helemaal naar de randstad te rijden voor het 'kijken' van een occasion.

 

Stap 3 – Waar moet je op letten?
De afspraak is gemaakt, je gaat kijken naar misschien wel jouw nieuwe auto. Maar waar moet je op letten? Er zijn een aantal punten die je houvast bieden en die erg belangrijk zijn om aandacht aan te geven voordat je de koop doorzet.

 • De banden. Let altijd op of de profiel van de banden nog wel in takt zijn. De kans is groot dat wanneer de banden een laag profiel hebben, ze op korte termijn vervangen moeten worden. Ook is het belangrijk om even te checken of de banden van hetzelfde merk zijn. Wanneer dit niet het geval is, bestaat de kans dat er eerder al is gerommeld met de banden.
 • De kilometerstand. Ben jij veel onderweg en maak je veel kilometers? Dan is het kopen van een occasion met een hoge kilometerstand geen goed idee. Maar ben je van plan de auto niet veel te gaan gebruiken, dan is een hoge kilometerstand zo erg nog niet.
 • Tijdens de proefrit. Belangrijk is dat je verschillende wegen test. Van de snelweg tot woonwijken en als het mogelijk is ook nog een onverharde weg. Geef een paar keer goed gas en rem ook regelmatig om te zien of de auto lekker rijdt en goed op de weg ligt. Let goed op het dashboard. Branden en lampjes? Is de toerenteller in orde? Werkt de ruitenwisser, de verlichting, airconditioning etc.? 
 • De motorkap. Ook al kom je er niet veel, onder de motorkap, het is goed om deze toch even te checken op lekkages. Zit er bijvoorbeeld groene aanslag onder de motorkap? Dan kan dit duiden op een lekkage. 
 • De buitenkant. Check of er sprake is van roestaanslag op de auto. Meestal ontstaat roest op de wielkasten, bumpers, dorpels (onderkant van de auto) en rondom de achterklep. Ook is het goed om de naden van de auto te controleren (motorkap, achterklep en deuren). De naden horen allemaal recht te lopen. Is dit niet het geval? Dan heeft de auto hoogstwaarschijnlijk schade gehad op de desbetreffende plekken. 
 • Controleer of de auto rechtuit rijdt (zonder dat je het stuur aanraakt)
 • Check de handrem

Voldoet de auto aan jouw wensen? Ga er dan voor! Laat je overigens nooit ompraten door agressieve autoverkopers. Neem de tijd waar jij je goed bij voelt.

 • Tags:
 •