Moet je de auto nou wel of niet wassen in de winter?

22-01-2018 - Je hoort er verschillende verhalen over. De één beweert dat je de auto 'vies' moet laten gedurende de winterperiode, terwijl de ander juist wekelijks naar de wasstraat rijdt om zijn auto weer glanzend te maken. Maar wat is waar?

Viezigheid op onze auto's is de rede waarom we naar de wasstraat gaan. Zeker wanneer er eerder strooizout is gebruikt op de wegen, is het wassen van de auto een slim advies. Zout kan de laklaag aantasten. Maar pas op! Bij een ophoping van zand of zout kun je niet zomaar een spons of borstel pakken en de auto schoon gaan maken. Wanneer je dit wel doet, is de kans op haarkrasjes groot.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de auto eerst af te nemen met water. Ga je naar de wasstraat, dan hoef je je nergens zorgen om te maken. Hier wordt de auto als eerste afgenomen met water en de wasstraat slaat daarentegen ook geen delen over. Ga je nou zelf aan de schoonmaak? Gebruik dan een tuinslang en zorg dat je de hele auto afneemt voordat je met sponzen, borstels en sop aan de bak gaat.

Moet je de auto nou wel of niet wassen in de winter?

De ruiten van de auto is een ander verhaal. Deze zijn namelijk al een stuk harder dan de laklaag van de auto. Hierdoor is zout, zand en vuil een stuk minder schadelijk. Dit betekent echter niet dat je de ramen, in het bijzonder de voorruit, niet goed schoon moet houden. Schone ruiten betekent meer zicht en meer zicht betekent meer veiligheid.

Betreft het schoonmaken van de velgen van de auto gelden dezelfde adviezen als voor de autolak. Ook de velgen zijn kwetsbaar en moeten eerst ontdaan worden van zand en zout resten voordat je gaat beginnen met poetsen.

Al met al kun je prima in de winter je auto wassen. Houd er rekening mee dat de auto binnen no-time weer vies kan worden, dus stop er niet te veel geld in. Zonde!

- Was jij jouw auto vaak deze winter? -