Wat betekenen de waarschuwlampjes op je dashboard nou precies?

10-02-2018 - Iedereen is ervan op de hoogte dat wanneer er een lampje gaat branden op je dashboard, er iets fout is. Toch blijkt uit onderzoek van VAB (de Belgische ANWB) dat slechts een kwart van de mensen weten wat de lampjes precies betekenen. Schokkend! En daarom hierbij de uitleg en oplossing voor ieder lampje.

Ondanks dat iedereen tijdens zijn/haar rijles wel eens is geïnformeerd over de dashboard van de auto, kunnen maar weinig mensen vertellen wat er nou precies aan de hand is. Ook kan je de betekenis van de lampjes terug vinden in het instructieboek van de auto. Helaas wordt ook dit boekje vaak pas opengeslagen wanneer er iets aan de hand is. Shame on you! Voor degene die vanaf nu goed voorbereid op pad willen gaan, hierbij een overzicht van alle dashboard lampjes.

Overigens zeggen de kleuren van de lampjes iets over de ernst van de zaak. Een groen lampje houdt in dat je actie moet gaan ondernemen, een oranje lampje dat je verder kunt rijden maar zeker op korte termijn moet onderzoeken hoe en wat en een rood lampje betekent dat je per direct moet stoppen.

 Brandstof – je brandstof is laag, je moet gaan tanken.

 

 Olie – Je oliepeil is te laag, je moet deze zo spoedig mogelijk aanvullen

 

 Remmen – Je handrem is aangetrokken. Is dit niet het geval? Dan kan er te weinig remvloeistof aanwezig zijn of er is slijtage aan de remblokken.

 

 Motor – Er is een probleem met de motor of of de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking aanstuurt. Je moet het peil van de motorolie en koelvloeistof controleren. Knippert dit lampje? Zet je auto dan gelijk uit, want er kan sprake zijn van een ernstiger probleem.

 

 Koeling – Er is iets mis met het koelsysteem van de auto. Je loopt het risico dat de motor oververhit raakt of schade oploopt. Controleer of het koelvloeistofreservoir voldoende is gevuld. 

 

 Accu – Wanneer je de auto start, brandt dit lampje standaard even. Blijft dit lampje branden? Er kan iets mis zijn met de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar. Je kan doorrijden, maar neem contact op met de wegenwacht of je garage.

 

 Stuur – Er is iets mis met de stuurbekrachtiging.

 

 Airbags – Wanneer dit lampje brand is er een storing met de airbag of een gordelspanner. Breng je auto zo spoedig mogelijk naar de garage voor controle.

 

 Roetfilter – Er zit een verstopping in je uitlaat of deze is defect. Controleer je oliepeil en laat je roetfilter controleren bij de garage. 

 

 Vorst – De buitentemperatuur is onder de vier/vijf graden. 

 

 Gordel – Jouw gordel, of die van je passagiers, wordt niet gedragen.

 

 Openstaand portier

 

 Groot licht

 

 Mistlicht

 

 Dimlicht

  • Tags:
  •