Verband gevonden tussen slaaptekort en auto-ongelukken...

Verband gevonden tussen slaaptekort en auto-ongelukken...

26-02-2018 - Ergens weten we natuurlijk dat met weinig tot geen slaap het risico op ongelukken wordt verhoogd. Toch is er onderzoek naar gedaan en die komt met keiharde feiten. Slaaptekort is namelijk gevaarlijker dan je denkt.

Uit een onderzoek van de AAA Foundation for Traffic Safety is er een duidelijk verband gevonden tussen de hoeveelheid slaaptekort en het aantal ongelukken met de auto. Zo hadden de weggebruikers die minder dan 7 uur geslapen hadden gehad, 1,3 keer vaker een verkeersongeluk dan degene die meer dan 7 uur geslapen hadden.

De groep mensen die tussen 5 en 6 uur slaap hadden, waren 1,9 keer vaker betrokken bij ongelukken en de groep met 4 tot 5 uur slaap 4,3 keer. Weggebruikers met minder dan 4 uur slaap waren maar liefst 11,5 keer vaker betrokken bij een ongeluk.

Toch zijn er kritieken over het onderzoek, doordat er geen rekening werd gehouden met het gebruik van drank en drugs en het onderzoek alleen gebaseerd is op de ongelukken die overdag plaatsvonden. De kans op meer ongelukken vanwege slaapgebrek is dan ook aanwezig.

Goed, het is ons duidelijk geworden dat we niet alleen voor onze eigen gezondheid aan 8 uur slaap moeten komen, maar het ook in het verkeer een verstandige keuze is. Mocht dit nou niet gelukt zijn, lees dan hier hoe je de rit alsnog overleefd ondanks dat je moe achter het stuur zit.

– Hebben jullie wel eens een ongeluk gehad met de auto? –

  • Tags:
  •