How-to: moeheid achter het stuur voorkomen

How-to: moeheid achter het stuur voorkomen

18-09-2017 - We hebben het allemaal wel eens gedaan, achter het stuur stappen terwijl je elk moment in slaap kan vallen. Niet alleen is deze vermoeidheid de rede achter veel verkeersongelukken, ook ben je verantwoordelijk voor andere mensen.
Merk je dat je moeite hebt om het hoofd recht te houden? Je herhaald moet gapen? Je zware oogleden en prikkende ogen krijgt of moeite hebt met het constant aanhouden van de snelheid? Pas dan op! Deze tekenen duiden erop dat je moe bent en slaap nodig hebt. Probeer zo snel mogelijk je bed in te duiken en niet meer te rijden. Mocht dit niet mogelijk zijn, houd je dan aan de volgende tips:
  • Heb je een lange rit voor de boeg? Zorg ervoor dat je af en toe de auto aan de kant zet en stap even uit de auto. Strek je benen, adem even goed in en uit en stap vervolgens weer in de auto.
  • Zet je raam open! Hierdoor blijf je frisser en alerter door de buitenlucht.

  • Kies voor praatradio in plaats van muziek. Door (sommige) muziek kun je alleen maar slaperiger worden, terwijl je met praatmuziek op moet blijven letten. Zet het volume van de radio ook wat harder dan normaal.

  • Neem een bijrijder mee die jou aan de praat houdt. Je kunt onderweg lekker kletsen en eventueel omruilen van bestuurder. Heb je nou geen bijrijder bij je? Ga dan volmondig meezingen in de auto.

  • Van kauwgom kauwen neemt de concentratie toe. Neem daarom kauwgom in waardoor het gapen afneemt en het je helpt wakker te blijven.

Natuurlijk zullen deze tips van pas komen wanneer je moe bent, maar voorkomen is beter dan genezen! Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust op pad gaat.

- Wat doe jij als je moe bent in de auto? -